Backplatsen spikad med kapten

13 maj 2019 21:30

Bois sista pusselbit på backsidan blir lagkaptenen från Bois tuffaste konkurrenter, Borlänge. 24-årige Jim Jakobs är en 183 cm lång och 83 kg tung back med defensiven som sin främsta styrka men som föregående säsong hade sin poängstarkaste säsong med 15 poäng (5 mål, 10 assist).

Vi har mött Jim ett antal år nu och vi vet vad vi får, menar Ronny Johansson i Bois sportgrupp. En defensivt stark back med ett bra förstapass och som dessutom var kapten i Borlänge säsongen som gick. Han har varit med och kvalspelat uppåt flera år i rad nu och kommer kunna bidra med viktig rutin till vår ganska unga backsida, avslutar han.

Välkommen till Bois!

Ja tack så mycket!

Du har ju mött Bois ett antal år nu, vad är dina intryck av Bois?

Det som jag framför allt tänker på är att det är ett fantastiskt tryck där nere och att de har en stor hockeykultur, det är bra drag och bra matcher. Draget på läktarna gör att det ofta blir väldigt roliga matcher.

Spelade det in i valet av Bois?

Ja och jag fick ett gott intryck när Ronny ringde och planen han presenterade med ”Äpplet” (Andreas Apppelgren) som tränare och med stommen som är kvar så var det många positiva bitar som gjorde valet enkelt.

Du var föregående säsong kapten för Borlänge och gjorde dessutom din poängstarkaste säsong, därför är det kanske lite förvånande att du inte blir kvar…

Det är som det är, jag väljer att blicka framåt. Det blev förändringar i organisationen och jag vill fortsätta utvecklas och då är Mariestad Bois en bra miljö att utvecklas i.

Då ska vi komma till den viktigaste frågan: Vem är Jim Jakobs?

En stark defensivt spelande back, bra i boxplay och spelet utan puck och på att få stopp i spelet och jag tycker jag har ett bra förstapass. Jag har också utvecklat det offensiva spelet, där tog jag steg senaste säsongen och vill ta fler steg där, men det ör framför allt i defensiven mina styrkor ligger.

Är det för din defensiva styrka som Bois värvat dig, att kunna stänga ner matcher osv, eller vad har de sagt?

Ja i stora drag det kan man säga. Jag är värvad för mina styrkor och då är det klart att det kanske blir min roll.

Du var lagkapten förgående säsong. En del kaptener leder genom snack och en del gnom exempel. Vilken typ av kapten är du?

Jag är inte kaptenen som ställer mig och skriker i båset, visst manar jag på gruppen, men jag försöker mest leda genom mitt spel. Snacka på isen och se till att få alla att trivas, så är jag som människa.

Du har under åren skaffat dig en hel del rutin från kvalspel uppåt, har det utvecklat dig?

Absolut, man lär sig av att spela tuffa matcher. Spelar man tuffa matcher två år i rad så vet man vad som förväntas, det är lite annorlunda och man har nytta av det. Man lär sig av varje byte och match, playoff och kvalserie är lite speciella.

Det är en ganska ung backsida kommande säsong, kommer du kanske att få en papparoll på backsidan?

Det tror jag inte, det kan jag inte svara på nu. Jag ska bidra med mitt spel och hur jag är som människa. Sedan gillar jag att prata och diskutera, men det är gruppen som ska göra det och komma fram till beslut tillsammans.

Borlänge har ju haft ett gäng framgångsrika år, vad är hemligheten?

Vi har haft en grupp på 22 man där vet vad som krävs och där alla är villiga och att göra det lilla extra. Alla måste göra sitt yttersta varje kväll och ta steg i utvecklingen, det funkar inte med några bara utan alla i gruppen måste bidra. Vi har haft en spelidé som alla följt till punkt och pricka, ingen som hittat på något eget, utan alla har köpt idén och tagit sin roll.

Du nämnde Appelgren tidigare, vad betyder det att han blir tränare?

Det betyder mycket. Det är en erfaren tränare som vet vad som krävs för att lyckas, den erfarenheten han har och kan dela med sig av gör det till en lockande hörnsten att skriva på så klart.

Hade du flera anbud?

Ja det hade jag., men Mariestad var det bästa alternativet för mig.

Har du någon koll på några spelare i laget?

Det har jag ju. Jag och Sandberg känner varandra sedan tidigare, han spelade ju i Borlänge ett år, och eftersom man är back har man haft sina duster med Mariestadsforwards. Fast jag snackar inte så mycket på isen, utan spelar istället och visar där istället.

Jag antar du har snackat med Sandberg?

Det är klart jag snackat med honom och han hyllar staden och klubben och tror verkligen på laget och det bidrog givetvis också till mitt val. Staden har jag bara hört gott om, det är ju ett helt gäng spelare som blivit kvar i staden också, bland annat två från min moderklubb, Jones och Westberg, så det verkar ju som det är ett ställa man trivs på.   

Har ni snackat något om målsättningen?

Nej det är inget vi pratat om. Men vi siktar så högt som möjligt givetvis, men exakt mål tar vi senare när vi samlas.

Hur sköter du sommarträningen nu då, kör du på egen hand?

Jag har jobb juli ut, så jag kör på själv. Jag började för några veckor sedan och det har funkat bra.

Har du disciplinen till det då, det måste ju vara segare att träna själv?

Det har jag, det är kul att träna så det är inga problem. Jag kommer ner i början av augusti sedan.

Betygsätt dig själv i skala 1-5! Hur är ditt…

Slagskott?

2½, det är sällan man hinner skjuta slagskott, det går så fort nuförtiden. Det är bättre rikta in ett bra placerat handledsskott istället…

Hur är då handledsskottet då?

En fyra, om du frågar Sandberg iaf, han brukar ha problem med det!

Skridskoåkningen?

3½, jag är ganska rörlig tycker jag, Det går så fort så man måste ha bra rörlighet i dagens hockey.

Tacklas?

Det är en femma! Jag gillar att tacklas, men lägena ska komma till dig, man ska inte åka och leta. Det är mer att spela fysiskt kanske, inte tacklas. Open ice gör mer skada än nytta i 9 av 10 fall.

 

 

 

 

Vi stödjer BoIS


A-lag

J20

J18


Vi stödjer BoIS

Följ oss på Instagram