D-day -5: Om Västerås

30 oktober 2017 22:20

Idag börjar hemsidans nedräkning mot lördagens stormatch då exallsvenska Västerås intar Katrinhallen. För att ge oss bakgrunden till vilket storlag Västerås är så har hemsidan mailat ett gäng frågor till Mikael Norén som driver bloggen Vik Fan Central och är en stor Västeråskännare. Här kommer hans svar:

Vilka är de stoltaste ögonblicken i Västerås IK:s historia?

De främsta ögonblicken i VIK:s historia var ju längre tillbaka. 1988 gick man upp i Elitserien och 1993 vann VIK grundserien i högsta serien. Efter det har det egentligen varit ganska mycket utför. Men 14/15 var man två segrar från SHL igen efter att ha vunnit match 1 mot Karlskrona innan man som vanligt vek ned sig.

Vilka är era främsta spelare under årens lopp?

Nicklas Lidström är ju en levande legend som hjälper klubben ledarmässigt. En mycket sympatisk person trots statusen. Många drömde om att Lidas skulle avsluta karriären här, men så blev det tyvärr inte. Patrik Juhlin, skyttekung i OS 94, förtjänar också att nämnas, valde att spela här på slutet och visade enormt hjärta och klass. På senare år är det ju Patrik Berglund och Mikael Backlund som har visat mest talang och VIK-hjärta. Drömmen är någonstans att laget är i allsvenskan när de kommer hem och lyfter föreningen.

Hur stor är hockeyn i Västerås?

Det är ganska tuff konkurrens med bandyn och fotbollen i Västerås. Inbillar mig att många andra städer har det lättare med ett lag som får det mesta av publiken och sponsorerna. Räknar man total publiksiffra över en säsong tror jag dock hockeyn är klart störst och får mest uppmärksamhet i media lokalt och nationellt.

Hur stort stöd har Västerås inom näringslivet?

VIK har ju inte haft samma ekonomi som Örebro och Rögle som verkar ha haft enormt ekonomiskt stöd då de avancerat i seriesystemet. I Västerås finns kanske inga jättestora sponsorer, förutom LF Invest då, annars blir det fördelat med bandyn och fotbollen.

Hur stor fanbase har Västerås?

VIK säljer bra med biljetter och snittar 2300 sålda per match. Detta trots den enorma floppen och besvikelsen att man hamnade i ettan, efter att ha varit så nära SHL 2015. Men man har haft ledande personer som inte kunnat räkna tyvärr vilket sänkt klubben.

Vilka är de bästa spelarna i dagens lag?

Fredrik Johansson visade ju stort hjärta och stannade, trots att han var poängkung i laget i allsvenskan ifjol och är väldigt allround. Johan Skiöld är en fin playmaker med fantastiska passningar. Fredrik Hetta är mer allround än väntat och har börjat skjuta mål som förväntat nu. Marcus Bergman var en av de bättre i allsvenskan och håller han den klassen kommer han bli viktig. Pontus Holmberg är en stor talang med bra fart, teknik och spelsinne, lite ojämn ännu. Enköpingsskedjan med Petter Mattsson, Oscar Pettersson och Kevin Weiskog har visat briljans på sistone och är på gång nu när Mattsson är frisk. Totalt sett ingen superstjärna men tre jämna och bra offensiva kedjor framåt. Lite samma på backsidan som är ganska jämn med tre bra backpar, på gott och ont. Finns en del offensiv slagkraft på backsidan, skulle dock behövas en snabb defensivback längre fram tror jag.

Jämför Mariestad och Västerås! 

Jag har ärligt lite för dålig koll på Mariestads hockey och stad. Men om Pantern och andra pytteklubbar kan spela i allsvenskan borde ni absolut kunna det i framtiden.

Vad tyckte du om hemmamatchen mot Bois?

Jag tyckte VIK var klart bättre än Mariestad i första och sista perioden i premiären, men Mariestad gjorde läckra mål på sina chanser innan VIK fick utdelning i tredje. 

Hur är formen i laget?

VIK har haft en svacka, som jag tror alla lag får. Har dock största respekten för Mariestad som känns som ett "halvt" allsvenskt lag där man måste gör en kanonmatch för att få en poäng. Marcus Dahlbom i VIK-kassen har kommit igång mer på slutet och måste orka fortsätta på sin topp om VIK ska kunna vinna i Katrinhallen. VIK har nu gjort två bra matcher mot Grums och Lindlöven där man har spelat mer balanserat och tokjagar inte på allt längre.

Hur tror du matchen slutar?

Jag tror matchen slutar 3-3 och sudden eller straffar får avgöra, VIK är lite på uppgående så jag tror bortalaget tar extrapoängen.

 

Av Krister Holm

Vi stödjer BoIS


A-lag

J20

J18


Vi stödjer BoIS

Följ oss på Instagram