Läget i J18 och J20

14 september 2018 20:40

Det är inte bara A-laget som närmar sig seriepremiär utan även våra juniorlag. Hemsidan har kollat läget i lagen med de båda huvudansvariga tränarna.

Kim Thunell tränare i J18 kan du ge en sammanfattning av er försäsong?

Vi har haft Petter Århäll som skött sommarträningen med lite inflikar från mig och Fredrik Ljunggren. Kört 5 dagar i veckan. Stundtals bra uppslutning och en del är där jämt. Sedan finns det alltid de som man önskar skulle vara där lite mer men på det stora hela tycker jag det har varit bra. De var lediga 4 veckor under juli. Det ser bra ut tycker jag, de kör på.

Nu har ni spelat några träningsmatcher, hur många?

Vi har nog spelat en nio stycken J18-matcher.

Hur har det sett ut, inte rent resultatmässigt utan mer spelmässigt?

Helt okej, stundtals ganska bra men de är unga och vi har haft en del folk borta av olika anledningar. Vi behöver ha tålamod, det kommer ta lång tid innan det blir sådär bra som man hoppas att det ska bli. Mycket hjärta, många jobbar hårt. Sedan har vi inte fått med alla delar som powerplay och boxplay och såna grejer men säsongen är lång. Det kommer bli bra. 

Är ni ungefär där du förväntade dig att ni skulle vara vid den här tiden?

Jag hade kanske förväntat mig att vi skulle vara lite lite längre fram. Jag har ju varit med i J18 i 7-8 år så jag brukar säga att någon gång i november så brukar spelet ha satt sig. 

Sedan är det väl så med killar i den åldern att det går lite upp och ner?

Ja det är väldigt så, det är ju mycket bollar i huvudena. Det är skola, det är några som har flyttat hit som bor själva och ska laga mat och sånt. Som tränare vill man ju att de alltid ska vara fokuserade och på tå men det vet man ju att de inte kan vara. Man hoppas ju på det och det är ju därför man är tränare för att försöka få dem dit. Skulle jag säga att det var okej att vara lite slapp 3 dagar i veckan så skulle de ju vara slappa 3 dagar i veckan. 

Nu gick ni upp till Sveriges högsta J18 liga i våras. Det blir lite tuffare motstånd. Hur gör du för att förbereda killarna på detta?

Framförallt så handlar det mycket om att prata med dem, förklara för dem att de två senaste åren vi har spelat så har vi vunnit många matcher men i år kommer vi möta bättre lag, förlora fler matcher. Jag trycker mycket på att vi aldrig ska sluta tro på oss själva. Det kommer ta lång tid och att man är medveten om att ibland kommer vi åka på någon storförlust och nästa match kanske man vinner. Vi har sagt att vi ska ta fokus en match i taget, en period i taget och försöka göra det så bra som det går. Jag inklusive alla som har varit med de senaste åren vill ju vara här. Nu får vi spela 2 matcher i veckan och vi får möta bra lag hela tiden. Det är bra för då vet man vad steget upp till de allra bästa är. 

Sedan delas det upp i nya serier efter jul. Det delas upp i en Allsvenska och en fortsättningsserie.

Ja ettan till femman spelar Allsvenskan och resten spelar i fortsättningsserien. Ettan där får kvala till något slutspel tror jag och de två sista får kvala för att hänga kvar. Det är otroligt viktigt fram till jul men för oss börjar det riktiga efter. När man är nykomling så får man alltid slå ur underläge. 

Ni har seriepremiär hemma mot Troja/Ljungby på söndag. Hur ser det ut inför den matchen?

Vi har i stort sett full trupp, någon liten förkylning men det får man räkna med. Det ska bli kul att komma igång. Jag gillar det här när man kommer in i den vanliga rytmen och det tror jag killarna också gör. Skola, träna, match. Kommer vi upp och kan prestera vårt bästa så tror jag det kommer bli jämt. Sedan har jag ingen aning om hur Troja är. Jag jobbar med mina egna spelare, motståndarna går inte att lägga fokus på utan vi fokuserar på dem vi har och jobbar med vårt eget. Ser man något specifikt under matcherna så får man trycka på det under matchen eller i paus. Vi är optimistiska och tycker det ska bli kul att det drar igång. 

Hoppas det kommer en del publik och kikar på er. Det är ju en bra uppladdning inför A-lagets match på eftermiddagen.

Jag tycker överlag här i Mariestad att det är mycket folk på våra hemmamatcher men även när vi spelar borta. Vi har alltid med ett gäng som är där. Det är kul när det engagerar inte bara oss utan även föräldrar och andra som är med och hejar på. Det är roligt.

Matchen på söndag börjar kl. 11.45 i Mariehus Arena


Fredrik Ljunggren tränare för J20 och ny i föreningen. Hur känns det nu när du har varit här ett tag?

Jag har varit här i drygt en månad och har kommit in det. Sedan är det som överallt, det är inga konstigheter. Jag trivs jättebra i föreningen, det är jättekul.

Du har lärt känna alla grabbar och ledare?

Ja det tycker jag absolut.

Hur har försäsongen varit för J20?

Den har varit upp och ner skulle jag vilja påstå. Vi har spelat 6 träningsmatcher med blandade resultat. Två segrar har vi. Det gäller någonstans att hitta en stabilitet och ett spel och det tycker jag att vi närmar oss. Vi är inte riktigt där än men det kommer, det blir bättre och bättre hela tiden. Ni som följer a-laget vet ju att det har varit mycket frånvaro däruppe och det speglar ju av sig neråt vilket är positivt att våra juniorer får chansen att spela seniorhockey och träna med dem. Det är jättebra men det gör att det kan ta lite tid extra för mig att lära känna alla som ny i föreningen.

Sedan är väl inte resultaten det viktigaste på försäsongen utan mer att sätta spelet?

Absolut! Vi närmar oss hela tiden, vi tar steg hela tiden. 

Då är ni kanske inte riktigt i fas med var du hade förväntat dig att ni skulle vara nu?

Jo men det är vi nog. Det är väl mer att får vi alla på plats så tycker jag absolut att vi ligger rätt. Det har varit några veckor där det har varit lite tunt med folk så man inte riktigt kan sätta det spel man vill ha. Vi har också haft lite sjuka. Nu ska vi inte ha några ursäkter men det tar någon dag extra på grund av det.

J20 är en liten trupp så ni har väl en del J18 killar med?

Ja precis vi har 14 utespelare som är J20 spelare. Sedan är det några som permanent har varit uppe i a-truppen vilket gjort att vi är färre. 

Hur har du och Kim diskuterat det, kommer några J18 spelare spela både J18 och J20?

De kommer nog få spela en hel del. Vi har sagt att vi får ta det vecka för vecka beroende på deras belastning och hur det ser ut i de båda lagen med antal spelare. Vi har egentligen daglig dialog och jag och Kim har ett jättenära samarbete. Han har ju rutin i den här föreningen och har hjälpt mig på bästa sätt så det känns jättebra.

Det gäller ju att balansera för de killar som dubblerar och känna av om det blir för mycket för dem.

Ja så är det och det får vi ta när och om det dyker upp. Vi tar det vecka för vecka. Hitta en balans så att båda lagen ska kunna prestera att spela ishockey och för att grabbarna ska kunna klara av det.

Ni inleder serien borta mot Borås på tisdag. Hur ser det ut inför?

Det ser bra ut. Vi pratade ju frånvaro tidigare men nu är de flesta med. Det har varit en positiv vecka. 

Jag såg att ni inleder med 3 bortamatcher så vi får inte se er hemma förrän den 29/9 mot Grästorp.

Det stämmer, det är vi som har sett till att det blir så. Andraomgången lördag den 22/9 skulle vi ha spelat hemma men då är det U15 cup här. Så den matchen är flyttad till  den 10/11 på vårt initiativ.

Förra säsongen fick J20 kvala sig kvar i Elit. Hur ska ni undvika det denna säsongen?

Jag tycker att vi har ett så pass bra lag så vi ska kunna göra allt för att undvika det. För att klara av det så gäller det att man skapar sig goda vanor dagligen, att man är här varje dag för att utvecklas. Vi pratade om att träningsmatcher inte är resultatstyrda och jag tycker väl någonstans att jobbar man med prestation varje träning, varje match så får man resultaten med sig. 

Finns det några spelare i laget du tycker att vi på sidan av ska hålla ett extra öga på som du tror kommer att blomma ut?

Jag tycker att vi har en väldigt jämn trupp. Vi har haft granska många som har varit uppe och känt på a-lagsspel Vi har några till som skulle kunna göra det plus att vi har några födda -01 som knackar på ordentligt också. 

Det finns alltså ett gäng till förutom de vi sett som skulle kunna visa upp sig i a-laget?

Absolut! En juniorverksamhet bygger på att få upp så många egna produkter som möjligt till a-laget. Det finns många med kvaliteter som skulle klara av det om de själva inser det och har det drivet.


av Susanna Johansson

 

 

 

 

 

 

Vi stödjer BoIS


A-lag

J20

J18


Vi stödjer BoIS

Följ oss på Instagram