Lückner visade vägen!

13 maj 2017 17:10

Tord Källström är tillbaka med ännu en av sina uppskattade artiklar om Bois historia. Denna gång är det historien om Harald Lückner, den förste Boisaren i elitserien. 

Han började spela hockey i kvarterslaget, MHL (Madlyckans hockeylag), inspirerad av bröderna Lasse och Göran Persson.

Men du får börja som back…

- Och det var ju inte min plats direkt, men så blev någon sjuk och då fick jag spela center, berättar Harald Lückner.

En stjärna var född och det var Lückner (27/3 1957) som var först ut som elitspelare i plantskolan Mariestads BoIS – debuterade redan som 17-åring i Färjestads BK i högsta serien hösten 1974, detta borta mot Timrå.

Och efter Lückner rullade det på, Tommy Samuelsson (215 A-landskamper), Staffan Lundh, Peter Ottosson (världsmästare 1992), Stefan Axelsson, Per Lundell, Dennis Ström…

- Det var Per-Erik ”Jula” Larsson som lade grunden till allt. En fantastisk människa och eldsjäl, någon sådan idrottsledare finns inte idag, berömmer Harald.

”Jula” var väl ingen taktiker direkt, ”spela och fantisera” var hans paroll.

- Han lärde oss ishockeyns A, B, C, skridskoåkning, passningar och skytte, vi hade många snabbskrinnare i ungdomslagen, minns Harald, som debuterade i BoIS A-lag säsongen 1972-73, då Claes-Åke ”Pliggen” Eriksson var tränare, året efter tog ”Jula” Larsson över.

Sedan berättar Harald om ett 70-iadenlag i BoIS som gick till riksfinal med Boyer Åkerberg i mål och tre backar av klass, Raimo Pentikäinen, Jan ”Pommac” Carlsson och Mikael Ekholm, för att inte tala om det juniorlag (i huvudsak med spelare födda 1954) som gick till JSM-slutspel i Karlstad, förlorade visserligen semifinalen mot Färjestad men vann matchen om tredje pris mot Luleå.

- Men då tog Färjestad in allt vad man hade i A-lagsväg för att vinna över oss, säger Harald, som är född på Marstrand (kom som treåring till Mariestad) och med en pappa som seglade Finnjolle var han uppväxt på sjön och blev svensk juniormästare i OK-jolle (se faktaruta).

- När jag kom till Karlstad fick seglingen stå tillbaka. Jag blev ordinarie i FBK när Elitserien startade säsongen 1975-76 och då gick vi till final mot Brynäs, så även året efter, men vi förlorade båda finalerna.

Harald var tio år när Mariestads BoIS bildades.

- Det var framför allt två spelare jag såg upp till i början. Börje Gustavsson var med redan under MCK-tiden och sedan kom Kjell-Ove Gustavsson från Frölunda och var spelande tränare de två första åren i BoIS.

Harald stod på läktaren när Kinas landslag kom på besök 1972, på hösten var han sedan med i A-laget. Men han minns inte att Jan-Erik ”Ecke” Hedberg bröt benet mot Kina.

- Men ”Ecke” minns jag av en annan anledning. Det var han som sa att jag skulle gå långt i ishockey, klart att man lyssnade och tog till sig.

Inför BoIS seriestart hösten 1972 hade Mariestads-Tidningen ett reportage där nio juniorer var på bild och som belyste den unga satsning som BoIS då gjorde: Anders Zweigbergk (målvakt), Håkan Ekeroth, Lasse och Göran Persson, Tord Granath, Per Svensson, Aron Sundqvist, Jan ”Pommac” Carlsson och Harald Lückner, 16 år och yngst i gänget.

Det var dock inte alla av många BOIS-talanger som kommit fram genom åren som gick hela långa vägen.

- Tomas Mitell är utan tvekan störst. Om han tagit vara på sin stora talang när han kom fram i BoIS så hade han varit en given landslagsback. Det har jag också sagt till honom flera gånger och klart att han ångrat sig. Men nu är han en duktig tränare i stället och det ska bli intressant att se hur han lyckas med AIK kommande säsong.

En annan stor talang var backen Gert Johansson, som också värvades till Färjestad något år efter Harald och Tommy Samuelsson. Han gjorde några matcher i pojklandslaget, men kom aldrig in i FBK:s A-lag och valde att flytta till Oskarshamn i stället.

Man kan säga att Harald vikt hela sitt liv till ishockeysporten (se faktaruta), men i mars 2012 var det slut.

- Efter tre månader i Linköping kände jag att nu är jag som tränare klar med hockeyn, säger Harald, som i LHC kom in som ersättare för Hans Särkijärvi, som när resultaten uteblev fick sparken.

Men helt klar med sporten var ändå inte Harald. Han fick erbjudande av Viasat att börja som expertkommentator och efter tre år på Viasat startar han till hösten sitt tredje år på C More.

- Jag har kontrakt ett år till, sedan får vi se, säger Harald, som tidigare i vår fyllde 60.

Med mamma och pappa, som flyttat tillbaka till Mariestad och brorsan Anders sedan tidigare i Mariestad blir det ett och annat besök i barndomsstaden fortfarande. Men BoIS-hockeyn följer han inte längre så noga.

- Jag har kontakt med några av mina gamla kompisar, men BoIS följer jag bara resultatmässigt. Senaste säsongen måste ha varit en av de bästa på länge, det var ju så nära mot Troja i play off, slutar Harald.

TORD KÄLLSTRÖM   

 

FAKTA Harald Lückner.

Spelare:

Mariestads BoIS 1972-1974, division II.

Färjestads BK, 14 säsonger, debut i division I (högsta serien, fem matcher) 1974. Fr o m 1975 Elitserien. Svensk mästare tre gånger (1981, 1986 och 1988). Spelade SM-finaler i sju av de 14 åren i FBK. 435 matcher i elitserien, 46 slutspelsmatcher.

33 A-landskamper, med OS-brons i Lake Placid 1980 och VM-silver 1981 i Göteborg som främsta meriter. Junior-EM, silver, 1976.

Norsk mästare 1989, spelande tränare i Sarpsborg.

Tränare:

Fyra säsonger i FBK med SM-final (förlust) mot Djurgården 1991 som bästa resultat. Även juniortränare i Färjestad och för Svenska juniorlandslaget. Sedan HV 71, Mora IK (tog upp Mora i Elitserien 2004, fyra år totalt), MoDo tre år (SM-guld 2007 och då vald till årets tränare) och sista uppdraget i Linköpings HC 2012.

Övrigt: Svensk juniormästare i segling, OK-Jolle 1973, femma som bäst på JEM och bland de tio bästa på JVM.

Brodern Anders spelade under ett antal år back i Mariestads BoIS och syster Maria spelade fotboll i Mariestads BoIS. En dotter, Therese, har spelat i allsvenskan för både Mallbacken och QBIK i Karlstad.

Expertkommentator, Viasat (tre år) och sedan 2015 C More.

Bor: Hammarö.

 

Vi stödjer BoIS


A-lag

J20

J18


Vi stödjer BoIS

Följ oss på Instagram