Sportchefen om lagbygget

13 mars 2018 22:20

I söndags tog Bois säsong på isen slut och nu börjar nästa säsong, silly season. Huvudperson i den säsongen är Bois sportchef Ronny Johansson. I denna intervju berättar han om hur han tänker kring hur lagbygget ska formas.

Om vi tar och börjar med att titta tillbaka på säsongen som gick, kan du ta och summera säsongen?!

Som helhet så är jag inte nöjd med att vi bara går till playoff 2, men jag kan inte vara missnöjd över att åka ut mot Västerås. Krasst sett så hade vi kanske behövt komma direkt till playoff 2 för att kunna gå längre och då hade vi behövt vara lite jämnare under allettan så vi kunnat vinna också mot topplagen och komma topp 3. Men det är bra lag vi möter så jag kan inte vara alltför jättemissnöjd, men jag tror vi kommit längre om vi hamnat högre. Nu möter vi ett tufft Västerås, och det är inte konstigt att vi förlorade där även om vi kunde ha vunnit i två raka. Vi skapade massor i lördags och borde ha vunnit. Samtidigt är Västerås ett riktigt bra lag som kan vara med och slåss om ett avancemang, så det är en mixad känsla.

Ni har under några säsonger i rad nu haft en ambition att bli bättre och bättre för var säsing, men i år lyckades ni inte riktigt.

Nej så är det och det börjar bli svårare och svårare att nå målen ska man ha klart för sig. Att nå kvalserien är ett tufft mål och det är små marginaler. Men vi bjuder upp till bra kamp, men Thörnqvist försvinner, det kan vara sådana små marginaler som kan göra det. Alla lag drabbas av skador, men en kaptenen är verkligen en nyckelspelare och det var tråkigt att han inte kunde fullfölja. Sånt vill man inte ha emot sig att ens kapten inte kan spela. När det dessutom är så små marginaler, vi har ett i ribban i inledningen av den tredje perioden men så gör de 2 och 3-1 och då vinns inte mer att ta ut.

Vad var det som saknades?

Vi ska göra en analys men jag kan inte spontant säga att just det här saknades för att vi inte gick längre. Det är ett krig, det kan vara en individuell prestation och sånt kan man inte säga innan, utan det är en stenhård kamp och det gäller att ha lite medflyt. Det är en riktig flaskhals att komma till kvalserien, nyckeln kanske hade varit att komma en placering högre och nypt tredjeplatsen.

Vilka tycker du var de stora utropstecknen i år?

Jag tycker ändå att vi är starkare som grupp, Sandberg var oprövad men visade stabilitet och har gjort det jättebra. Douglas visade på slutet vilken fantastiskt duktig hockeyspelare han är, han dominerade verkligen i playoffspelet. Men vi krigar och bjuder upp till kamp hela laget. Spontant tycker jag att hela gruppen gjort det bra.  

Nu är det då dags att bygga upp ett nytt lag. Till att börja med, är det du och Kalle Johansson som kommer att fortsätta i sportgruppen?

Vi har avtal till sista augusti så det är vi som kommer bygga truppen, det är kul. Det är angenäma problem att bygga lag i Mariestad!

Ett beslut ni redan gått ut med var att Karl Helmersson inte skulle fortsätta. Vad hoppas ni få ut av tränarbytet?

Stommen i gänget har varit identiskt de senaste säsongerna och då kände vi att det behövdes en ny röst för att kunna kräma ur det sista ur laget. Han har lyckats med det flera år nu, men hur ska han göra det nästa gång? Det är ändå en stor stomme som kommer fortsätta och många andra vill också fortsätta och då är tränarbyte kanske den stora skillnaden som kommer att bli.

Hur ser er kravlista ut för blivande tränare?

Vi är en ambitiös förening som siktar högt och då vill vi ha en tränare som har dom ambitionerna också, ett driv att komma vidare, likt Karl haft hos oss, en vilja att utvecklas. Sedan har vi våra idéer och jakten kommer att intensifieras, men jobbet har gått en bit och vi har ett huvudspår vi jobbar efter, så får vi se vad för svar vi får.

Vill ni förändra spelet på något sätt?

Nej jag tycker vi spelar ett modernt spel, så som man vill spela nu, med mycket puckinnehav och att sätta press på motståndarna när läge finns, på det har vi inte något att anmärka på. Sedan kan en tränare ha lite egna idéer på detaljer i spelet men överlag är det så vi vill spela.

Ni har en ganska bra stomme att bygga runt redan. Om vi börjar med backsidan så har Johan Frick, Mikael Alba, Albin Hernod och Jens Högbom kontrakt redan. Vad kan du säga om dom?

Generellt så är det en stabil och skön stomme, Albin och Högbom har varit här några år nu och dom blir bättre och bättre år för år. Dom är väldigt jämna och stabila. Frick tar också kliv och alla är födda -95 och det är ingen ålder, så alla har fortfarande drivet och vill bli bättre. Alba har visat vilken stabil pjäs han är och ingjuter lugn i allt han gör, sedan har han sina offensiva raider också. Han har gjort en jättebra säsong och blivit bättre och bättre. Det är otroligt skönt att ha en så bra stomme.

På forwardssidan så har ni fem man på kontrakt: Filip Thörnqvist, Douglas Lögdahl, Anton Rask, Johan Dahlbom och Lucas Larsson.  Om du får tycka till om hur de har skött sig under säsongen hur låter det då?

Vi har vår kapten klar, det känns jätteskönt och Douglas visar vilken otroligt kompetent hockeyspelare han är. Han kommer bli otroligt nyttig för oss när det gäller, och driva oss mot våra höga mål. Dahlbom har återigen varit skadad men bevisar vilka defensiva kvaliteter han har, tillsammans med Lukas släpper dom ju knappt till ett skott i boxplay. Rask har haft lite otur med skador men är väldigt intensiv i sitt sätt och jobbig att möta. Lukas har fått en mognad, när han tidigare drog på sig utvisningar så har han vuxit ifrån det nu. Han hänger puckar i powerplay och är väldigt duktig som sagt i powerplay, han får otroligt mycket istid. Han har verkligen utvecklats år för år. Det finns driv hos grabbarna och det känns bra. Nej vår 9-mannagrupp som vi har kontrakt med är en riktigt bra stomme.

Hur ser det ut med out-klausuler, kan det komma att försvinna några av spelarna ni har under kontrakt?

Vi kommer inte sätta käppar i hjulet om det finns allsvenska klubbar som vill ha dom tidigt, vi har inte hindrat spelarna att lämna för spel högre upp, det drivet tycker vi dom ska ha. Men då får det dyka upp sådana alternativ i såna fall.

Hur många backar respektive forwards vill ni ha i truppen?
Vi har börjat diskuterat lite grann och vi hade 16 forwards i år vilket egentligen är för många, men det blev som det blev med Erik Olsson och Douglas Lögdahl på slutet. Det går ju inte säga nej när Dogge hör av sig och vill komma tillbaka, dom lägena vet man inte om dom dyker upp, det kan ju bli i år igen.  Men i grunden vill vi ha 12 forwards och 8 backar, möjligen 13 forwards. Det kommer duktiga juniorer så man vill ha lite öppningar där med. Men någonstans där kommer man att hamna, men visst har man en tanke, vi ska sätta oss imorgon och diskutera lite tankar och riktlinjer.

Som du säger så fick ni in väldigt många klasspelare på slutet som det inte gick att räkna med!

Jo så var det. Erik och Dogge visste vi vilka det var och vad vi fick, hade vi inte vetat att dom passade in i gruppen och exakt vad vi får så hade vi aldrig plockat in honom, risken är att det annars går fel i gruppen, det var att det var just han.

Övriga i truppen har alltså inte kontrakt. Hur långt i arbetet med dom har ni kommit?

Dom ha en återsamling imorgon och sedan kommer vi att börja prata med dom efter det. Ta alla spelare och höra om de är intresserade av att stanna till att börja med och sedan se vilka vi vill ha kvar. Det har hört av sig spelare som vill komma och nu gäller det att hitta en trupp som kan ta oss ännu längre, vi vill vara med och klara oss bra i en kvalserie. Sedan kan det bli ett nytt serieupplägg så det kan vara svårt att sätta mål, men jag hoppas kvalserien blir kvar. Sedan ser jag gärna fler matcher, men man får inte ta bort kvalserien. Jag gillar inte bäst av 7-matcher, det försämrar hockeyettans möjligheter att ta sig upp.

Det var lite märkligt det där att alla som var på mötena om serieupplägget säger att de absolut vill ha kvalserien kvar men i uttalandet från hockeyettan efteråt så var en av de viktigare punkterna just att den ska tas bort….

På det mötet jag var på så kan jag säga att den frågan inte var uppe, där var vi överens om att den skulle vara kvar.  Vi pratade mycket om att få fler matcher, sedan får man förstå att norrlagen klarar kanske inte 33 matcher innan jul och då blir det orättvisa om de spelar 22 och vi andra 33. En annan sak vi var överens om var att man måste få ta med sig någon form av bonus från grundserien, att vinner du serien har du några poängs försprång på dom som kanske kommer 5:a. Det är inte orättvist, det har du förtjänat och gör att matcherna gäller något också på slutet av serierna. Många säger att det nuvarande systemet är krångligt, men jag tycker inte det är så svårt, några steg som mynnar ut i kvalserien tycker jag inte är så svårt.

Om vi kikar vidare på lagbygget: Hur är ambitionerna, är det att behålla alla eller vill ni också ha in något nytt?

Till att börja med så får man höra vad killarna vill, men något nytt vill man gärna få in, men hur många vet vi inte. Vi hade en stor trupp i år, så vi får se hur många platser för nyförvärv det finns.

Vad är det ni i så fall vill ha in? Spets eller bredd?

Samma där, vi har ju inte sett vad vi får behålla. Vi har rätt mycket spets och får vi behålla alla dom kan det vara svårt att ta in ännu mer, men tappar vi spets så kanske vi behöver ha in det. Vi får se om killarna vill stanna, men vi har gott om spets i truppen nu, vi får se vad som vi behöver krydda med.

Har du fått några indikationer på om killarna vill stanna eller är det några som aviserat att dom kommer att lämna?

Vi har inte fått några indikationer på att någon inte vill stanna. När vi pratades med killarna vid jul så trivdes alla. Så det kan bli tuffa beslut att ta vilka som måste lämna, men det visar sig vid de individuella snacken nu.

Har ni några intressanta spelare som hört av sig redan?

Det finns det absolut, men dom hör sällan av sig medan man spelar. Det kommer ta mer fart nu när vi spelat klart, vi gör det bra både på och vid sidan av isen och der ger ringar på vattnet och Mariestad blir en intressant förening att spela i.

Har ni fått samma budget att spela med som tidigare?

Vi har inte fått några indikationer på att den blir lägre i alla fall, sedan ska vi ta en diskussion om det med styrelsen så får vi se, men jag tror inte på någon revolutionerande ökning heller.

Hur ser er tidsplan ut?

Imorgon börjar vi med att träffa hela gruppen och sedan träffar vi killarna utan kontrakt individuellt och sedan hoppas vi börja få lite underskrifter. Vi var tidiga ifjol och förra året var vi otroligt tidiga, samtidigt hade vi inte ett enda kontrakt klart vid den här tidpunkten förra året och nu har vi redan nio. Vi känner ingen stress, vi vet att vi kommer att ställa ett bra lag på isen också nästa år.

Kommer ni att börja med att sikta in er på tränare först så att spelarna vet det när de ska skriva kontrakt eller blir det spelare först?

Vi jobbar hårt för att få hit tränare, men det är inte avgörande för att spelare vill komma hit. Dom vi har nu litar på att vi får hit en bra tränare och dom utifrån skulle jag tro kommer hit oavsett tränare, dom kommer hit för att spela i Bois. Vi ska försöka fortsätta ha någon som kan driva detta vidare på samma sätt som Helmer gjort, och då tror jag inte det har så stor påverkan på spelarna, Sedan kan det är klart vara mer eller mindre intressant beroende på vilken tränare man har, men inte avgörande.

Till sist: När är det dags att börja sikta mot allsvenskan på allvar?

Det är inget i mina ögon som säger att vi inte ska vara så långt fram att vi kan ta det steget med lite marginaler med oss, men det är tufft att säga att vi ska nå allsvenskan. Vi ska vara där och nosa och gå till kvalserien och klara oss bra där, men säger vi att vi ska till allsvenskan kanske man skjuter sig i foten lite, att man får onödig press på sig. Men vi har kapacitet att vara med och bråka om de allsvenska platserna, men jag vill inte sätta press på oss i onödan, vi är i toppklass på ettan och då är vi inte långt därifrån.

 

Vi stödjer BoIS


A-lag

J20

J18


Vi stödjer BoIS

Följ oss på Instagram